MENU

STRONA GŁÓWNA
3BIT
SERNIK
TORT BEZOWY
TARTA
GALERIA

SZARLOTKA

SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) lub masła roślinnego, margaryny 50 g smalcu (lub masła) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 jajko 1,5 kg jabłek* 1/2 łyżeczki cynamonu cukier puder PRZYGOTOWANIE Niedużą foremkę o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi lub mieszadłem miksera na drobną kruszonkę. Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i podgrzewać pod przykryciem przez ok. 10 - 15 minut aż jabłka zmiękną i się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Można doprawić cukrem jeśli jabłka są bardzo kwaśne. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozwałkować połowę ciasta podsypując mąką (lub pokroić nożem na plasterki) i wylepić spód formy. Dodać jabłka a na nich położyć drugą część rozwałkowanego ciasta (lub startego na tarce lub pokrojonego na plasterki). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut.