SKŁADNIKI
CIASTO
250 g mąki
150 g zimnego masła (lub 130 g masła i 20 g smalcu)
4 łyżki cukru pudru
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
MASA KAJMAKOWA
200 g orzechów włoskich
1 litr śmietanki kremówki 36% (z kartonika)
1 szklanka cukru
POLEWA CZEKOLADOWA
50 g czekolady deserowej
1 łyżka oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło, smalec, sól oraz proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem przez około minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać dokładnie palcami lub siekać na stolnicy).
Dodać jajko i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto rozwałkować delikatnie podsypując mąką. Wyłożyć spód i boki 26 cm formy. Spód podziurkować widelcem. Okryć wierzch i boki folią aluminiową i wysypać obciążenie (np. suchą fasolę - do wielokrotnego wykorzystania). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec na złoty kolor przez ok. 13 minut. Wyjąć, ostudzić.
MASA KAJMAKOWA
W szerokim garnku z grubym dnem (dobrej jakości, który nie przypala) umieścić śmietankę i cukier. Zagotować co chwilę mieszając rózgą. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 35 minut co chwilę mieszając rózgą aby nie robiły się grudki. Masa ma lekko bulgotać.
Na koniec masa ma zmniejszyć objętość o około połowę, zgęstnieć i nabrać słomkowej barwy. Uważać aby nie przypalić masy. Ostudzić i schłodzić.
TARTA
Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni. Wyłożyć na spód formy. Zalać ostudzoną masą i odstawić w zimne miejsce na minimum 2 godziny aż masa zastygnie.
Udekorować polewą (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę z dodatkiem oleju). Ciasto można długo przechowywać w miarę chłodnym miejscu.